zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Galblaaskanker

Inhoud

Galblaaskanker is kanker die begint in de galblaas. De galblaas is een klein, peervormig orgaan rechtsboven in de buikholte, net onder de lever. De lever produceert galvloeistof, die in de galblaas tijdelijk wordt opgeslagen en aldaar iets ingedikt. Gal is een digestief product ten behoeve van een goede vertering van vetten. De galblaas is in feite een opslagorgaan.

Galblaascarcinoom is een zeldzame aandoening. Als galblaaskanker wordt ontdekt in een vroeg stadium, is de kans op genezing zeer goed. Vaak wordt galblaaskanker echter ontdekt in een laat stadium, wanneer de prognose vaak ongunstig is. Galblaascarcinoom is moeilijk te diagnosticeren een groot deel van de patiënten geen klachten of geen specifieke klachten heeft. Daardoor blijft galblaaskanker vaak gedurende langere tijd onopgemerkt.

Oorzaken

Het is niet precies duidelijk waar galblaaskanker door wordt veroorzaakt; de ontstaanswijze is onduidelijk is. Waarschijnlijk hangt galblaaskanker samen met de aanwezigheid van galstenen. Andere risicofactoren zijn hoge leeftijd, poliepen in de galblaas en chronische cholecystitis (galblaasontsteking), die meestal verband houdt met de aanwezigheid van galstenen. Voorts laat wetenschappelijk onderzoek een verband zien tussen overmatig lichaamsvet - vaak gelinkt aan overgewicht - en het risico op galblaaskanker. Bovendien ontstaan galstenen sneller bij overgewicht en galstenen worden weer geassocieerd met galblaaskanker. Bij het ontstaan spelen vrouwelijke hormonen mogelijk ook een rol.

Symptonen

Kanker van galwegen of galblaas geeft in het begin weinig klachten. En de klachten zijn nogal algemeen van aard. Het is dus niet zo gemakkelijk om aan de hand van de verschijnselen vast te stellen dat iemand kanker van de galwegen of galblaas heeft. De diagnose wordt daarom vaak pas in een later stadium gesteld. Dikwijls wordt kanker van galwegen of galblaas per toeval ontdekt. Bijvoorbeeld bij het verwijderen van de galblaas vanwege galstenen. Klachten die kunnen voorkomen zijn:

  • pijn rechts in de bovenbuik
  • geelzucht
  • onverklaarbaar gewichtsverlies
  • ontsteking van de galwegen
  • algehele zwakte en vermoeidheid
  • verminderde eetlust

Behandelingen

  • Operatie: Als galblaaskanker in een vroeg stadium ontdekt is kan de galblaas verwijderd worden.
  • Medicijnen: Is de ziekte al uitgezaaid, dan kan met behulp van medicijnen de pijn verlicht worden of de kwaliteit van het leven verbeterd worden.