zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Frontotemporale dementie

Frontotemporale dementie is een hersenstoornis die geassocieerd is met degeneratie van de frontale en temporale gebieden in de hersenen.

Het tast de functies aan van de frontale cortex en soms ook van de temporale cortex. De symptomen zijn veranderingen in gedrag en persoonlijkheid en veranderingen in executieve functies. De gedragssymptomen zijn apathie en verlies aan controle en/of remmingen.

Patiënten blijven soms de hele dag in bed, zijn sociaal teruggetrokken en verwaarlozen zichzelf. Ontremming in gedrag kan tot uiting komen in ongepaste opmerkingen of grapjes, soms met een seksuele strekking, of ongepast gedrag. Soms, bijvoorbeeld bij stelen of plassen in een bloembak, kunnen patiënten daardoor problemen met de politie krijgen.

Stoornissen in executieve functies uiten zich in een onvermogen tot plannen van gedrag, meerdere taken gelijktijdig uitvoeren etc. Aantasting van de temporale cortex kan gepaard gaan met een verlies van geheugenfuncties. De hersenen van deze patiënten vertonen vaak sterk verwijde ventrikels en sulci, hetgeen mogelijk het gevolg is van verlies of krimpen van de grijze stof.