zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Eileiderverstopping

Een ontsteking kan leiden tot een verstopping van de eileider. Echter, de meest voorkomende oorzaak van een verstopping in de eileiders is een chlamydia-infectie die niet is behandeld. Bij deze infectie treden vaak geen symptomen op waardoor veel vrouwen in deze situatie zich er niet van bewust zijn dat ze ooit een chlamydia-infectie hebben gehad.

De gynaecoloog onderzoekt meestal of de eileiders doorgankelijk zijn. Dat kan op twee manieren: met behulp van een röntgenonderzoek waarbij contrastmiddel via de baarmoeder door de eileiders wordt gespoten of met een kijkoperatie onder narcose. Dit zijn echter pijnlijke, belastende en kostbare onderzoeken die bij de meerderheid van de vrouwen geen afwijkingen laten zien. Als dat wel het geval is, kan door middel van een operatieve ingreep geprobeerd worden de eileider weer toegankelijk te maken.

Verminderde vruchtbaarheid

Bij één op de zeven stellen lukt het niet om binnen een jaar in verwachting te raken. Afsluiting van de eileiders is een van de mogelijke oorzaken van verminderde vruchtbaarheid.

Eitjes bevinden zich in de eierstok en één keer per maand komt er een eitje vrij uit de eierstok. Het eitje bereikt de baarmoeder via de eileider. In de eileider vindt de bevruchting plaats. Als één eileider verstopt zit dan kan het eitje via de tweede eileider naar de baarmoeder. Wanneer beide eileiders verstopt zijn, is bevruchting van een eicel niet meer mogelijk. Onvruchtbaarheid is dan het gevolg.