zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Droge huid (baby's)

De babyhuid is na de geboorte nog onvolledig van structuur en kan zich nog niet goed verdedigen tegen bacteriën, zon, regen, wind en milieuvervuiling. De babyhuid is vatbaar voor infecties en schimmels, omdat de beschermende zuurmantel ontbreekt.

Ook de hoornlaag is nog niet volgroeid, waardoor snel irritaties kunnen optreden. Pas in het vierde levensjaar is de hoornlaag compleet. Omdat de zweetklieren nog onvoldoende reageren op temperatuurschommelingen, kan warmtestuwing optreden. Vlak na de geboorte stopt de talgproductie tijdelijk bijna volledig, met als gevolg dat de babyhuid gemakkelijk uitdroogt.

Verschijnselen

De huid wordt ruw, voelt strak aan en raakt snel geïrriteerd. Een droge huid heeft echter niet alleen een voelbaar nadeel, het is ook een risico. Stoffen van buitenaf kunnen makkelijk je huid binnendringen en schade aanrichten. Daardoor kan een droge huid soms vreselijk jeuken, pijn doen of ontstoken raken.

Wat precies de verschijnselen zijn bij een droge huid is afhankelijk van de ernst van de uitdroging. Als je huid mild uitgedroogd is, is je huid schilferig en rood van kleur. Bij ernstigere uitdroging kunnen er barstjes en pijnlijke kloofjes in je huid ontstaan.

Verzorging

De eerste maanden kunt u het beste alleen een paar druppels milde badolie in het badwater doen. Daarmee houdt u de babyhuid soepel en zacht en voorkomt u dat deze uitdroogt. Kies voor badolie die zich vermengt met water en niet als een laagje op het water blijft liggen.

Was de baby met een katoenen washandje en gebruik geen zeep. Zeep vermindert de werking van de badolie. Als de baby drie tot vier maanden oud is, kunt u overschakelen op een milde babyzeep. Na het baden kunt u de baby het beste droog deppen met een katoenen luier. Die neemt meer vocht op dan een handdoek.

Let er op dat ook de huidplooien goed droog zijn. Om vochtige huidplooien te voorkomen kunt u ze eventueel voorzien van een dun laagje poeder. Strooi het poeder eerst op een gaasje en breng het vervolgens aan in de huidplooien. Zo voorkomt u dat het poeder in contact komt met oogjes, neus of mond. Gebruik geen poeder in combinatie met zalf. Het poeder vormt dan klontjes.

Eventueel kunt u de baby na het afdrogen insmeren met een bodylotion voor baby?s of als de huid erg droog is met een vettige huidcrème.

Gaat de baby naar buiten, gebruik dan een huidcrème om uitdrogen van de babyhuid door kou en wind te voorkomen. Laat de baby niet in de volle zon zitten of spelen. Gebruik altijd een anti-zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, ook in de schaduw.

Haarverzorging
Een babyshampoo moet mild zijn, omdat de hoofdhuid van de baby dun en gevoelig is. Door het te snel op gang komen van de talgproductie kan de hoofdhuid vettige schilfers vertonen (berg). Bij het gebruik van een agressieve shampoo kan dit probleem verergeren. Babyshampoo veroorzaakt geen huid- of oogirritaties door de neutrale zuurgraad.

 
Droge huid (baby's) video's
Droge huid (baby's) linken
Droge huid (baby's) behandeling
Droge huid (baby's) behandeling op de kaart
Google leads