zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Darmpoliepen

Darmpoliepen zijn woekeringen van het darmslijmvlies. De poliepen bestaan uit klompen cellen die zich op het slijmvlies van de dikke darm kunnen ontwikkelen. De meeste darmpoliepen zijn onschuldig, maar na verloop van tijd kunnen kankercellen zich in sommige darmpoliepen ontwikkelen.

Iedereen kan darmpoliepen ontwikkelen, maar er is een verhoogde risico bij mensen van 50 jaar of ouder. Bij mensen boven de 50 komen poliepen bij tussen de 5% en 10% van de mensen voor. Bij mensen met overgewicht, mensen die roken, mensen die een hoog vetgehalte, laag-vezel dieet volgen (mensen die ongezond eten dus!) en mensen met een persoonlijke of familie voorgeschiedenis van darmpoliepen of darmkanker, hebben ook een grotere kans.

Meestal veroorzaken dikke darm poliepen geen klachten of symptomen. Om die reden kan regelmatige screening geen kwaad. Veel mensen die poliepen hebben zijn zich er helemaal niet van bewust. Darmpoliepen die gevonden worden in een vroeg stadium kunnen meestal veilig en volledig worden verwijderd, voordat kankercellen zich (eventueel) kunnen ontwikkelen. Screening voorkomt darmkanker, een veel voorkomende ziekte die vaak dodelijk is wanneer het pas gevonden wordt in de latere stadia.

Diagnose

Darmpoliepen geven over het algemeen geen klachten en symptomen.

Raadpleeg uw arts als u de volgende symptomen heeft:

  • Buikpijn.
  • Bloed in de ontlasting.
  • Een verandering in uw ontlastingspatroon, dat langer dan een week duurt.

Screening op poliepen heeft vooral zin voor mensen:

  • Die 50 jaar of ouder zijn.

Waarbij risicofactoren van toepassing zijn, zoals een familiale voorgeschiedenis van darmkanker in sommige gevallen moeten hoog-risico gevallen een regelmatige screening ondergaan, al veel eerder dan de leeftijd van 50.

Behandeling

Op het moment van ontdekking is het onduidelijk of de poliepen in je darm goedaardig of kwaadaardig zijn. Daarom zal de behandeling in de regel bestaan uit het verwijderen van de darmpoliepen door middel van endoscopie. Dit houdt in dat ze met een dunne flexibele slang in de darmen gaan. Het verwijderen van poliepen wordt ook wel een poliepectomie genoemd.

Afhankelijk van de hoeveelheid en omvang van de poliepen kan er na de behandeling herhaaldelijk controle onderzoek plaatsvinden, waarin er wordt gekeken of de poliepen weg blijven. Als de poliepen te groot zijn of in de darmwand zijn gegroeid moeten ze operatief verwijderd worden.