zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Darmknoop

Inhoud

Darmknoop word ook wel volvulus genoemd.
We spreken van een volvulus als een gedeelte van de darm om zich zelf gedraaid is. Een volvulus kan ontstaan van de maag, de dunne darm en de dikke darm. Als gevolg van de draaiing ontstaat een darmafsluiting. Dit wordt ook wel een ileus genoemd. Voedsel kan dan niet meer door de darm heen. Als de volvulus langere tijd aanhoudt, kan het gedraaide deel van de darm afsterven. Dit komt doordat de bloedtoevoer naar het afgeknelde deel van de darm wordt belemmerd. Hierdoor komt er te weinig zuurstof in de darm.

Symptomen bij een darmknoop/volvulus

  • Een volvulus van de maag geeft buikpijn en braken.
  • Een volvulus van de dunne darm veroorzaakt plotselinge aanvallen van hevige buikpijn (kolieken), misselijkheid, braken en een opgezette buik.
  • Een volvulus van het sigmoïd(deel van de dikke darm) geeft buikpijn en een opgezette buik.

Hoe kom je erachter of je last hebt van een darmknoop?

De diagnose wordt meestal gesteld aan de hand van karakteristieke klachten, lichamelijk onderzoek en beeldvormend onderzoek. De arts kan bijvoorbeeld een röntgenfoto maken of een CT-scan doen. Soms kan pas tijdens de operatie een juiste diagnose worden gesteld.

Is een darmknoop/volvulus ernstig?

Een volvulus kan vanzelf terugdraaien. De klachten verdwijnen dan meestal vrij snel vanzelf, maar deze aandoening kan ook zeer gevaarlijk zijn vanwege afsterving van het darmweefsel en perforatie in de buikholte. Vaak gaat zo'n afsluiting gepaard met koliekachtige pijn. Dit is een krampende pijn die erg heftig is. Als de patiënt een pijnaanval heeft kan hij niet stilliggen of stilzitten.
Als de darm niet spontaan weer uit de knoop gaat, moet operatief worden ingegrepen.

 
Darmknoop behandeling
Darmknoop behandeling op de kaart
Google leads