zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Chlamydia

Inhoud

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). In Nederland is het de meest voorkomende soa, met name onder jonge mensen. Vooral vrouwen merken vaak niet dat ze een chlamydia-infectie hebben opgelopen. Het geeft bij hen meestal geen klachten.

U kunt dus chlamydia hebben zonder dat u dit weet, en dit ook ongemerkt aan anderen doorgegeven. Bij vrouwen kan dit ernstige gevolgen hebben: Zij kunnen er onvruchtbaar van worden (duizend vrouwen per jaar in Nederland).

Hoe ontstaat het?

Chlamydia is heel besmettelijk en wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze zit in het slijmvlies van de penis, vagina of anus van iemand die besmet is, en kan tijdens seksueel contact worden overgedragen. Na een tot drie weken kunnen de eerste verschijnselen optreden. Bij orale seks (contact tussen mond en geslachtsdelen: pijpen of beffen) komt besmetting zelden voor.

Klachten

Klachten bij de vrouw
70 procent van de vrouwen met chlamydia heeft geen klachten. Hierdoor kan iemand zonder het te weten jarenlang met chlamydia rondlopen en anderen infecteren. Als er wel klachten zijn, dan gaat het meestal om toegenomen vaginale afscheiding of een branderig gevoel bij het plassen. Soms is er vaginaal bloedverlies tussen menstruaties door, bloederige afscheiding na het vrijen of pijn in de onderbuik. Als de infectie in de anus zit, dan kan dat klachten geven van jeuk, pijn of slijmerige afscheiding uit de anus.

Klachten bij de man
Ook mannen merken vaak niet dat ze chlamydia hebben opgelopen. Soms is het te merken aan pijn bij het plassen of wat afscheiding uit de penis. Ook jeuk, pijn en slijmerige afscheiding uit de anus komen voor als de infectie door anale seks is opgelopen. Ook zonder duidelijke klachten kan iemand anderen toch infecteren door middel van onbeschermde seks.

Gevolgen

Mogelijke gevolgen bij de vrouw
Zonder behandeling kan chlamydia opstijgen via de baarmoeder naar de eileiders. Er ontstaat dan een eileiderontsteking, die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Dit heet PID (Pelvic Inflammatory Disease: ontsteking in het bekkengebied). Een eileiderontsteking kan gepaard gaan met koorts en (hevige) pijn in de onderbuik. Door een snelle en goede behandeling met antibiotica kan een eileiderontsteking volledig genezen. Deze ontsteking veroorzaakt littekens en verklevingen in de eileiders. Dit kan leiden tot chronische onderbuikpijn, onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Mogelijke gevolgen bij de man
Ook bij mannen kan de ontsteking opstijgen. Dit komt minder vaak voor dan bij vrouwen. De bacteriën kunnen via de plasbuis en de zaadleiders terechtkomen in de bijbal. Dit kan dan leiden tot een bijbalontsteking. Een bijbalontsteking geeft pijn en zwelling van de balzak. Soms is er ook koorts. Langdurig bestaande chlamydia-infecties kunnen bij de man ook zorgen voor littekens en verklevingen in de plasbuis en zaadleiders. Dit kan net als bij de vrouw leiden tot verminderde vruchtbaarheid.

Behandeling

Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. De behandeling van chlamydia bestaat meestal uit een eenmalige antibioticumkuur. Bij een chlamydia-infectie in de anus is de behandeling meestal een kuur van één tot drie weken. Na een chlamydia-infectie treedt geen natuurlijke afweer op, er ontstaat dus geen bescherming tegen nieuwe infecties. Chlamydia kan hierdoor gemakkelijk opnieuw worden opgelopen. Het is daarom erg belangrijk dat alle seksuele partners worden onderzocht en behandeld. Omdat chlamydia veel voorkomt en je het gemakkelijk opnieuw oploopt, is het verstandig om na een half jaar opnieuw een onderzoek te laten doen, zeker als iemand wisselende sekspartners heeft.

Partnerwaarschuwing

Seksuele partners uit de zes weken voordat de klachten begonnen, moeten op de hoogte worden gebracht. Zij moeten zich ook laten testen en eventueel behandelen. Als er geen klachten zijn, dan moeten alle sekspartners van de laatste zes maanden worden gewaarschuwd.