zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Cafeine (te veel)

Inhoud

Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffie, en in kleinere hoeveelheden ook in thee. Ook energiedrankjes, energieshots, cola, ijsthee, drankjes met guarana, chocolade en chocolademelk bevatten cafeïne. Vaak is het ook een bestanddeel van pijnstillers.

Cafeïne kan, afhankelijk van de hoeveelheid, zowel positieve en negatieve effecten hebben. Bij een kleine hoeveelheid, vergelijkbaar met de hoeveelheid in 1 à 2 kopjes koffie, heeft cafeïne een opwekkende werking. Het verdrijft het gevoel van vermoeidheid en maakt je wat alerter.

Een teveel aan cafeïne kan nadelige effecten hebben. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon. Niet iedereen is even gevoelig voor de werking van cafeïne.

Een algemene waarschuwing voor cafeïne geldt voor kinderen, zwangeren, personen met hart- en vaatziekten en epilepsie. Kinderen onder de 13 jaar wordt het gebruik van cafeïnerijke producten als koffie en energiedrankjes ontraden. Jongeren tussen 13 en 18 wordt aangeraden om consumptie van cafeïnerijke producten te beperken tot 1 consumptie per dag. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wordt het gebruik van koffie en energiedrank ontraden of hen wordt geadviseerd dit sterk te beperken.

Wie veel energiedrankjes of koffie drinkt en daar opeens mee stopt of overstapt op cafeïnevrije koffie, kan last krijgen van ontwenningsverschijnselen.

Voordelen

  • Kleine hoeveelheden cafeïne zorgen voor een verhoogde alertheid en minder moeheid.
  • Cafeïne kan bepaalde bescherming bieden tegen vormen van kanker.
  • Cafeïne minimaliseert de cognitieve achteruitgang bij het verouderen.
  • Van cafeïne is aangetoond dat het de stofwisseling stimuleert.
  • Cafeïne is waarschijnlijk geassocieerd met een gereduceerd risico op de ziekte van Parkinson.
  • Cafeïne verlaagt waarschijnlijk het risico op type 2 diabetes.

Nadelen

  • Cafeïne kan bloedvaten verdunnen en zorgen voor een hogere bloeddruk.
  • Cafeïne kan zorgen voor slapeloosheid.
  • Cafeïne die uit je lichaam verdwijnt kan zorgen voor hoofdpijn, vermoeidheid en een vermindering van alertheid.
  • Cafeïne is verslavend.

Cafeïnevrij (extractie)

Cafeïne kan uit koffiebonen worden verwijderd. Dit proces noemt men cafeïne-extractie. Eén methode gebeurt met behulp van superkritische koolstofdioxide. Dit is een toepassing van het kritische punt van koolstofdioxide.

 
Cafeine (te veel) video's
Cafeine (te veel) behandeling
Cafeine (te veel) behandeling op de kaart
Google leads