zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Buis van Eustachius (verstopping)

De tuba auditiva of buis van Eustachius verbindt de farynx met het middenoor. De wanden van deze slappe buis liggen tegen elkaar aan. Bij slikken en geeuwen gaat de buis even open, door het aanspannen van de musculus tensor veli palatini. Hierdoor wordt er lucht aan- of afgevoerd. Zo houdt de buis van Eustachius de luchtdruk aan weerskanten van het trommelvlies gelijk. De buis van Eustachius ontwikkelt zich uit de kieuwbogen die bij alle embryo's van gewervelden aanwezig zijn.

De naamgever voor de buis van Eustachius was de Italiaanse anatoom Bartholomeus Eustachius.

Voorkomende ongemakken

Wanneer de buis van Eustachius niet goed open gaat leidt dit tot ophoping van vocht in het middenoor (middenoorontsteking) waardoor men minder goed hoort.

Wanneer de buis te veel open staat (tuba aperta) door bijvoorbeeld gewichtsverlies, hoort men een echo in het hoofd, wat als zeer hinderlijk kan worden ervaren.

Een snelle verandering van luchtdruk - vooral een stijgende luchtdruk - heeft tot gevolg dat de druk aan weerszijden van het trommelvlies ongelijk wordt. Men merkt dat in een dalende lift, als men van een berg afrijdt en tijdens de daling met een vliegtuig. Door slikken of geeuwen wordt de druk weer vereffend, maar dat lukt niet altijd. Een andere manier om de oren te 'klaren' (zoals het luchtvaartjargon is) is door te persen met dichtgeknepen neus, dus wat men doet als men de neus snuit.

 
Buis van Eustachius (verstopping) behandeling
Buis van Eustachius (verstopping) behandeling op de kaart
Google leads