zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Boezemfladderen

Boezemfladderen is de benaming voor een afwijkend ritme van het samentrekken van de boezems. Normaal gesproken slaat het hart ongeveer 60 tot 100 keer per minuut, waarbij de boezems en de hartkamers zich tegelijkertijd samentrekken.

Bij boezemfladderen trekken de boezems zich zo'n 280 tot 300 keer per minuut samen. Boezemfladderen wordt in verband gebracht met een onderbreking in de geleiding van elektrische prikkels naar de hartkamers. Daardoor trekken de boezems zich twee keer zo vaak samen als de hartkamers, die dat dan zo'n 150 keer per minuut doen. In sommige gevallen worden bij iedere slag van de boezems wel prikkels naar de hartkamers geleid, met als gevolg een hartslag van 300 per minuut.

Boezemfladderen kan chronisch zijn, van tijd tot tijd terugkomen of in aanvallen optreden (paroxysmaal).

Oorzaak

De oorzaak van boezemfladderen is meestal een complicatie van een hartinfarct, hartfalen of hartoperatie. Daarnaast kunnen schildklierafwijkingen deze hartritmestoornis veroorzaken. Ook een gaatje tussen de boezems (ASD) kan de oorzaak van boezemfladderen zijn. Hiernaast kan overmatig alcoholgebruik de kans op ritmestoornissen van je hart zoals boezemfladderen vergroten.

Symptomen

Als je last hebt van boezemfladderen kun je door de ritmestoornissen van je hart sneller vermoeid raken. Daarnaast kun je de volgende symptomen krijgen als gevolg van boezemfladderen:

  • Hartkloppingen.
  • Kortademigheid.
  • Duizeligheid.
  • Druk op de borst.
  • Plotselinge bewusteloosheid.


Verder kan boezemfladderen bloedstolsels in de boezems veroorzaken, waardoor je een longembolie, hartinfarct of beroerte kunt krijgen. Ook kun je last krijgen van hartspierziekte of hartfalen.