zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Bloedneus

Een bloedneus is een interne bloeding van de neus. In het Grieks heet dit epistaxis, wat zoiets als erop druppelen betekent. De bloeding wordt doorgaans snel opgemerkt, omdat het bloed uit de neusgaten druppelt

Oorzaken

Een bloedneus kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is de neus gestoten of zelfs gebroken, maar vooral op grotere hoogten kunnen de kleine bloedvaten knappen door het drukverschil en zo een bloedneus veroorzaken. Ook kan de neus van binnen beschadigd zijn, bijvoorbeeld door neuspeuteren.

Behandeling

Doorgaans stopt het bloeden vanzelf wanneer het bloed begint te stollen, en is een medische behandeling niet noodzakelijk. Men dient de neus eenmalig goed uit te snuiten; het vervolgens uitoefenen van druk op de neus, door te knijpen, zou het stollen moeten bevorderen. De meningen zijn erover verdeeld of deze druk op de brug van de neus, of op het vlezige gedeelte moet worden uitgeoefend. De positie van het hoofd is voorover omdat anders het bloed het spijsverteringskanaal inloopt, hetgeen misselijkheid en overgeven kan veroorzaken.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap adviseert patiënten naar de huisarts te gaan,

  • als het bloeden doorgaat nadat men tien minuten de neus dichtgeknepen heeft
  • als men bloedverdunnende medicijnen gebruikt en wel eens een bloedneus heeft
  • als men regelmatig een bloedneus heeft, terwijl er niet wordt gepeuterd en altijd zachtjes wordt gesnoten