zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Blefaritis

Blefaritis is een ontsteking van de oogleden, met name de ooglidrand waar de wimpers zijn ingeplant. Dit kan acuut of chronisch zijn. Chronische blefaritis is een vrij veel voorkomende aandoening. De symptomen zijn jeuk, irritatie en soms een rood oog. Mensen met een vette huid, roos of droge ogen hebben eerder last van blefaritis dan anderen. De aandoening kan vroeg in de jeugd beginnen en gedurende het hele leven als een chronische aandoening aanwezig zijn. Blefaritis kan ook later ontstaan.

Klachten ten gevolge van blefaritis zijn divers. De ene patiënt voelt jeuk en irritatie, de andere krijgt rode oogleden met een gevoel van branderigheid en steken, weer anderen ontwikkelen een allergie voor de schilfertjes of de bacteriën. Soms leidt dit tot ontstekingen van andere weefsels van het oog, in het bijzonder het hoornvlies. Vooral bij ouderen kan deze ontsteking gepaard gaan met droge ogen

Blefaritis wordt vrijwel altijd veroorzaakt door Staphylococcus aureus. Bij ieder mens zitten bacteriën op de huid. Soms dringen zij in de huid op de plaats van de aanhechting van de oogharen. De irritatie die hierdoor ontstaat, gaat soms gepaard met een overactiviteit van de nabijgelegen talgklieren. Hierdoor vormen zich schilfertjes langs ooglidrand en oogharen.

Behandeling van blefaritis kan in chronische gevallen uiterst moeizaam zijn. Vele malen per dag reinigen van de ooglidranden met een wattenstokje met babyshampoo wordt gepropageerd. Ook zou deppen met afgekoelde thee van venkelzaden effectief kunnen zijn.

Hoe ontstaat blefaritis?

Blefaritis kan door een aantal factoren worden uitgelokt of verergeren:

  • allergie, bijvoorbeeld voor cosmetica
  • slapeloosheid
  • blootstelling aan irriterende stoffen zoals stof en rook
  • bepaalde huidaandoeningen zoals rosacea, atopische dermatitis (eczeem), seborrhoïsche dermatitis
  • bepaalde andere aandoeningen zoals diabetes
  • onaangepaste brilcorrectie waardoor de ogen steeds half worden dichtgeknepen om scherp te kunnen zien
  • het langdurig dragen van contactlenzen. Mogelijk heeft dit te maken met een verminderde ooglidbeweging en moeilijker uitdrukken van talg uit de oogleden.

 
Blefaritis medicijnen
Blefaritis behandeling
Blefaritis behandeling op de kaart
Google leads