zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Bijholteontsteking

Sinusitis of bijholteontsteking is een aandoening die veroorzaakt wordt door bacteriën, virussen of soms een allergie in de slijmvliezen van de neusbijholten. Dikwijls als gevolg van een verkoudheid zijn de bijholten, die door kanaaltjes in verbinding staan met de neus, gevuld met dik slijm. Het neusslijmvlies is ontstoken en dus gezwollen.

Hierdoor kan het slijm en/of pus niet goed weglopen. Het gevolg hiervan is een pijnlijk en drukkend gevoel aan de bovenkant van het gelaat, en rond de ogen. Bij voorover bukken kan het drukkende gevoel toenemen. Ook is er soms sprake van hoofdpijn. De aandoening komt vooral veel voor bij volwassenen. Bij kinderen tot 8 jaar nooit, de sinus is dan nog niet voldoende ontwikkeld.

De ontstekingen kunnen een chronisch karakter krijgen. Leegzuigen van de holten kan dan nodig gevonden worden. Een KNO-arts kan met een CT-scan van het hoofd goed zien waar de problemen zich voordoen. Ook kan een scheef neustussenschot de reiniging van de holtes belemmeren met een verhoogde kans op een bijholteontsteking tijdens een verkoudheid.

Hoe kunt u bijholteontsteking herkennen?

Als u een bijholteontsteking heeft, kan er veel snot uit uw neus of in uw keel lopen. Dat is dan meestal dik en geel of bloederig. De ontsteking veroorzaakt pijn in de bovenkaak of in de kiezen. Kauwen en vooroverbuigen doen pijn. U kunt zich ziek voelen en koorts hebben.

Wat kunt u zelf doen aan bijholteontsteking

De volgende `huismiddeltjes` kunnen verlichting geven bij een bijholteontsteking.

  • Druppel uw neus vier- tot zesmaal per dag met zout water (een afgestreken theelepel per limonadeglas lauw water).
  • U kunt enkele malen per dag stomen. Gebruik daarbij geen kamille of menthol en dergelijke, dit prikkelt de slijmvliezen.