zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Bijbalontsteking

Inhoud

Een ontsteking van de bijbal wordt ook wel epididymitis genoemd. De ontsteking van de epididymis kan afzonderlijk optreden of in combinatie met een ontsteking van de testis (epididymo-orchitis). Soms zijn beide zijden ontstoken, maar meestal is de epididymis slechts aan één zijde aangedaan.

Oorzaken

Epididymitis treedt meestal op bij sexueel actieve mannen en minder vaak bij jongens. Infecties van de bijbal kunnen ontstaan als gevolg van urineweginfecties, prostaatontstekingen en geslachtsziekten zoals gonorroe en chlamydia.

Verschijnselen

De verschijnselen van epididymitis zijn onder meer:

  • pijn bij het plassen.
  • pijn in bij het scrotum, de dijen of de onderbuik.
  • zwelling en roodheid van de aangedane kant van het scrotum.
  • uitscheiding vanuit de urethra (de druiper).
  • misselijkheid, braken, diarree en koorts.

Diagnose

De diagnose epididymitis is gebaseerd op de klachten en het lichamelijk onderzoek van de patiënt.

Urineonderzoek kan een bestaande urineweginfectie aantonen. Ook kan met behulp van urineonderzoek of een uitstrijkje uit de urethra de aanwezigheid van gonorroe of chlamydia worden onderzocht. Met behulp van een echografie kunnen veranderingen in het scrotum worden opgespoord en kan worden uitgesloten of zich geen pusophoping in de epididymis bevindt.

Behandeling

Epididymitis als gevolg van een gonokokken of chlamydia infectie wordt behandeld met antibiotica die gericht zijn tegen de specifieke bacterie. De seksuele partner krijgt het advies zich eveneens te laten behandelen. Bedrust, koude kompressen en pijnstillers kunnen nodig zijn om de symptomen te verlichten. Soms helpt het om het scrotum tijdens het rusten met een kussentje van watten te ondersteunen. De klachten kunnen ook worden verlicht door het scrotum in zout warm water te baden. In ernstige gevallen van epididymitis kan het nodig zijn de geïnfecteerde epididymis chirurgisch te verwijderen