zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Bijbalcyste

In de balzak kan er een zwelling ontstaan op het moment dat het transport van het zaad tussen de teelbal en de bijbal, niet juist verloopt. Daardoor kan het gebeuren dat de buisjes tussen de teelbal en de bijbal wijder zullen worden. Deze zwelling, de bijbalcyste, bestaat uit vocht in combinatie met zaadcellen. Wanneer men last heeft van een bijbalcyste kan men, in overleg met een uroloog, besluiten een dergelijke zwelling operatief weg te laten halen.

Op het moment dat men na de operatie wakker wordt dan ligt men op de uitslaapkamer. Indien men pijn heeft of misselijk is dan zal men medicijnen hiervoor krijgen. Later gaat men naar de nazorgruimte waar men wat te eten en te drinken krijgt. Hier kan men de eigen kleding weer aantrekken. Voordat men echter naar huis vertrekt komen de uroloog, de anesthesist en de verpleegkundige nog even alles doorspreken over de operatie en de nazorg.

Pijn direct na de operatie om een bijbalcyste weg te halen komt dikwijls voor en gaat samen met een beurs gevoel in de testes en/of pijn bij het lopen. Dikwijls duurt dit een paar dagen. Als men naar huis gaat dan krijgt men eventueel advies over de pijnmedicatie. Meestal is er na de bijbaloperatie een zwelling rond de teelbal te zien welk langzaam uit zichzelf zal verdwijnen. De balzak en de basis van de penis kunnen ook blauw verkleuren. Dit is eveneens normaal en zal vanzelf weer verdwijnen. Een bijbalcyste is een aandoening die prima te behandelen is.