zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Bestralingsbeschadiging

Inhoud

Door bestraling kunnen wonden ontstaan, zowel direct maar ook veel later na een bestralingsbehandeling. De huid en de onderliggende weefsels, met name bloedvaatjes daarin, raken beschadigd waardoor de bloedvoorziening, en daardoor zuurstof, in onvoldoende mate de weefsels bereikt. Hyperbare zuurstof therapie zorgt ervoor, door de patiënt 'op druk' te brengen en 100% zuurstof te laten inademen, dat de zuurstofvoorziening in het wondgebied aanzienlijk verhoogd wordt waardoor ook nieuwe bloedvaatjes ontstaan. Hierdoor wordt de zuurstofvoorziening weer hersteld en zal de wond weer genezen.

Radiatiecystitis

Radiatiecystitis is een blaasontsteking die ontstaat na bestraling van tumoren in de kleine bekken, vooral prostaat-, blaas- en baarmoederhalstumoren. De symptomen bestaan uit aanhoudend bloedverlies via de urine, pijn en aanhoudende plasdrang.

Radiatieproctitis en radiatieenteritis

Beide zijn ontstekingen in het darmstelsel die ontstaan na bestraling van tumoren. De symptomen bestaan uit (ernstig) bloedverlies via de darmen, pijn en diarree.

Hyperbare zuurstof

Hyperbare zuurstof therapie bij bovenstaande aandoeningen zijn beschreven in de medische literatuur, waarbij aangetoond is dat circa 75% van de patiënten positief reageerde op de behandeling. De klachten waren verdwenen of namen duidelijk af.