zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Aspergillose

Inhoud

Aspergillose is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door een infectie met de schimmelsoort "aspergillus". Deze schimmel wordt gewoonlijk aangetroffen in aarde, rottende planten, stof en in vochtige en donkere plekken in huis. Aspergillose komt voor bij mensen die behandeld worden voor kanker en bij patiënten die een transplantatie hebben ondergaan.

Oorzaak

Aspergillose wordt veroorzaakt door het inademen van in de lucht aanwezige sporen. Na inademing worden deze sporen diep in de longen afgezet. Aspergillose kan een allergische reactie veroorzaken, vooral bij mensen die astmatisch zijn. Bij hen kan het ook de astma verergeren. Aspergillose kan ook de bloedsomloop binnendringen en dan andere organen in het lichaam aantasten.

Verschijnselen

Als de longen zijn aantast ontstaat een fluitende ademhaling, hoesten, koorts en de productie van bruinkleurige slijmpropjes. In veel gevallen bevat het sputum bloedsporen. Als het bloed of andere organen zijn aangetast ontstaan klachten als hoofdpijn, koorts, rillingen, een verminderde urineproductie en bloed in de urine. Zijn de hersenen aangetast, dan kan hersenvliesontsteking ontstaan; als de ogen worden aangetast, kan dat leiden tot blindheid, terwijl een infectie in de bijholten kan veroorzaken.

Diagnose

De diagnose wordt hoofdzakelijk gebaseerd op de identificatie van de schimmels in een sputummonster. Ook met een eenvoudige huidtest kan de infectie worden opgespoord. Bij deze huidtest wordt een kleine hoeveelheid van aspergillus onder de huid geïnjecteerd. Als de persoon met de schimmel is geïnfecteerd, treedt een reactie op met roodheid en een lichte zwelling op de plek waar het antigeen is geïnjecteerd. Als deze roodheid en zwelling ongeveer 3 mm in doorsnee is, wordt de test als positief beoordeeld, hetgeen betekent dat de persoon besmet is met aspergillus. Er kunnen ook andere bloedonderzoeken worden gedaan om de aanwezigheid van door het lichaam aangemaakte afweerstoffen tegen aspergillus vast te stellen en zo de diagnose te bevestigen.

Behandeling

Aspergillose wordt gedurende verscheidene weken behandeld met schimmeldodende middelen.

 
Aspergillose medicijnen
Aspergillose behandeling
Aspergillose behandeling op de kaart
Google leads