zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Angst voor de tandarts

Menigeen zit met angstzweet in de wachtkamer van de tandarts. Een groot aantal verschijnen er niet eens. Met allerhande huis, tuin en keukenmiddelen proberen ze de pijn te stillen. Als de tientallen aspirientjes niet meer helpen gaan er watjes met cognac of kruidnagels in de rotte kies om toch maar enige verlichting te vinden. Als ze dan uiteindelijk toch bij de tandarts belanden is dit meestal in het weekend of laat in de avond, de dienstdoende tandarts zal dan niet veel geduld kunnen opbrengen.

In Nederland (maar eigenlijk wereldwijd) komt angst voor de tandarts zeer veel voor. In sommige gevallen is er zelfs sprake van een fobie. Zo'n 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de behandeling dat zij de tandarts niet meer bezoeken.

Als mensen het tandartsbezoek uitstellen kan het dan niet anders zijn, dan dat deze mensen op den duur ernstigste tandheelkundige problemen krijgen. Het tandarts bezoek is dan veelal complex omdat er dan veel problemen zijn bij een angstige patiënt.

De oorzaken van deze angst zijn doorgaans heel verschillend. Bijna altijd zijn deze terug te voeren naar de jeugd. In veel gevallen heeft men het nodige te verduren gehad bij de (school) tandarts. In andere gevallen is de angst 'afgekeken' van de ouders of afkomstig van sterk overdreven 'griezelverhalen' op school. De angst kan voor verschillende aspecten van de behandeling gaan. Angst voor pijn, angst om zelf niks te kunnen doen gedurende de behandeling, angst om te stikken, angst dat een zenuw of tong doorboord gaat worden. Het gaat hierbij vrijwel altijd om gevoelens en gedachten die niet realistisch zijn.