zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Amandelkanker

Kanker van de amandelen komt voornamelijk voor bij mannen en houdt nauw verband met roken en alcoholconsumptie. Deze vorm van kanker breidt zich vaak uit naar de lymfeklieren in de hals. Kanker van de amandelen komt het meest voor bij mensen in de leeftijd van 50 tot 70 jaar.

Vaak is keelpijn het eerste symptoom. De pijn straalt gewoonlijk uit naar het oor aan dezelfde kant als de aangetaste amandel. Soms is een knobbel in de hals echter het eerste symptoom. Deze knobbel is het gevolg van uitzaaiing (metastasering) van de kanker naar een lymfeklier. Een arts stelt de kanker vast door een biopsie van de amandel uit te voeren, waarbij een stukje weefsel wordt weggenomen voor microscopisch onderzoek. Het gebruikelijke onderzoek bestaat uit een laryngoscopie (onderzoek van het strottenhoofd), bronchoscopie (onderzoek van de bronchiën) en een oesofagoscopie (onderzoek van de slokdarm). Deze gebieden worden onderzocht vanwege de aanzienlijke kans (tot 10%) dat er nog meer kwaadaardige tumoren zijn.

De behandeling bestaat veelal uit radiotherapie en chirurgie. Bepaalde typen chemotherapie zijn ook effectief, althans in combinatie met radiotherapie. Tijdens de operatie kunnen de tumor, de lymfeklieren in de hals en een deel van de kaak worden weggenomen. Er zijn belangrijke vorderingen geboekt op het gebied van plastische chirurgie na chirurgisch ingrijpen om de kanker weg te nemen, resulterend in aanzienlijke verbeteringen wat betreft functie en uiterlijk. Ongeveer 50% van de patiënten overleeft minimaal de eerste vijf jaar na de diagnose. Het precieze cijfer is echter afhankelijk van het stadium van de kanker toen de behandeling werd uitgevoerd.