zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Acromegalie

Met acromegalie (acra "lichaamsuiteinden", megalie "vergroting") wordt een buitenproportionele groei van lichaamsdelen zoals armen, benen, handen, voeten, neus, kaak en jukbeenderen bedoeld. Het ontstaat als een hypofysegezwel veel groeihormonen produceert.

Acromegalie wordt veroorzaakt door overproductie van het groeihormoon somatotropine (GH of STH), dat in de voorkwab van de hypofyse wordt gemaakt. Deze overproductie hangt meestal samen met een goedaardig gezwel (adenoom), zie ook hypofysetumor.

De aard van de lichamelijke kenmerken die symptomatisch zijn bij deze ziekte, hangt af van de leeftijd waarop de kwaal manifest wordt. Bij nog niet uitgegroeide jonge mensen treedt reuzengroei op tot soms wel 2,50 meter lang. Het bekendste voorbeeld is Robert Wadlow, die 2,72 meter mat. Onder beroepsbasketballers, die sterk op lengte worden geselecteerd, komt de ziekte duidelijk vaker voor.

Bij volwassenen is geen reuzengroei mogelijk omdat de groeischijven van het bot inmiddels verkalkt zijn. Bij hen treedt in de loop der jaren een kenmerkend beeld op van vergroving van extremiteiten, zoals grotere handen en voeten, kin, neus en oren, waarbij de veranderingen in het gelaat het meeste opvallen.

De bekendste Nederlander met acromegalie is Carel Struycken, onder andere bekend als de butler Lurch in de The Addams Family.

De ziekte is ook bekend onder de naam Ziekte van Marie.